середу, 19 серпня 2015 р.

                                            Свята легенда Преображення
За переказами, Преображення Господнє означає явління Сина і Отця Господнього крізь хмару Святого Духа перед трьома учнями (Петром, Яковом та Іоанном), що сталося на горі Фавор (Єрмон) в Ізраїлі під час їх молитви, і символізує з'єднання в Ісусі Христі.
 Саме свято Преображення почало широко відзначатися спочатку в Ізраїлі, Палестині, Сирії, а потім і в інших країнах, де основною релігією стало православ'я. Цей день відносять до числа дванадесятих великих свят, які ознаменували основні етапи земного життя Ісуса Христа згідно Євангеліє.
19 серпня у всіх  храмах відбувається літургія, читаються молитви, вимовляються псалми і канони, в яких прославляється Преображення Господнє
                                                                          Народні звичаї
За народними традиціями, Преображення Господнє ще називають Яблучним Спасом, бо ж на цей день припадає освячення яблук та інших дарів природи з нового врожаю. Після обряду плоди дозволялося вживати в їжу, оскільки до Другого Спаса поїдати будь-які овочі, крім огірків, заборонялося. Освячені яблука прийнято роздавати малозабезпеченим і хворим на знак швидкого одужання та побажання благополуччя. Після Преображення починався масовий збір урожаю і жнива злакових культур.


Немає коментарів:

Дописати коментар