вівторок, 27 вересня 2016 р.


              Воздвиження Чесного Хреста                                           Господнього!






27 вересня, українці відзначають Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього.          У народі його називають Здвиженням.Животворний Хрест Господній
Церковні легенди пов’язують це свято з римським імператором Констянтином І Великим. У 311 році перед вирішальною битвою за престол він побачив на небі хрест з написом – Цим перемагай! А вночі Констянтину у сні з’явився Ісус Христос і наказав зробити військовий прапор з таким хрестом. Він так і вчинив. Перемігши у битві свого ворога Максенція, він наказав вкласти прапор, який приніс перемогу, в руки своєї статуї на площі Риму.
      Після того, як у 323 році Костянтин став одноосібним правителем всій Римської імперії, він вирішив знайти головну святиню християн. З цією метою він направив у Єрусалим свою матір – царицю Олену. Вона знайшла три хрести, і щоб зрозуміти, який з них є животворним, патріарх Єрусалимський Макарій наказав по черзі прикладати хрести до мерця. Лише після прикладання до третього хреста мертвий чоловік ожив. Імператор Костянтин повелів спорудити в Єрусалимі величний храм на честь Воскресіння Христового, що будувався 10 років і був освячений 26 вересня 335 року. А наступного дня – 27 вересня – було встановлено святкування на честь Воздвиження Хреста Господнього.
     Крім празника Воздвиження, наша церква віддає честь святому хресту ще в Хрестопоклонну неділю. Цього дня, як і на Воздвиження, на утрені відбувається винесення святого хреста і поклоніння йому.

«Візьми свій хрест». Хрест — це служіння, а не просто праця, печалі і хвороби. 
Тому хрест несе тільки свідома людина, що трудиться заради своєї душі і ближнього!
У вусі часу дзуменіє мить,
Долає серце часті перевали.
 О, як натужно інколи скрипить
Те колесо, яке життям назвали!
Але допоки руки не навхрест – 
Смакуй життям, яке – найбільше щастя.
Неси покірно нелегкий свій хрест,
 А за терпіння Господом воздасться.



Изображение для плейкаста




Изображение для плейкаста


Немає коментарів:

Дописати коментар