неділю, 24 травня 2015 р.

24 травня - День слов'янської писемності та культури
                                                  Без мови не існує народу,
а без власної писемності
народ позбавлений минулого та 
не має можливості побудувати
 повноцінне майбутнє.
День слов’янської писемності і культури встановлений в Україні згідно з Указом Президента України «Про День слов’янської писемності і культури» від 17 вересня 2004 р. Відзначається щорічно 24 травня в день ушанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила та Мефодія.

  • Слов'янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Існує два різновиди старослов’янських писемних знаків: 
  • кирилиця (названа так учнями Кирила на честь свого вчителя) 
  • глаголиця.
 У науці тривалий час вважалося, що будь-яке письмо в основі своїй є культурним наслідуванням. Спираючись на це, учені ХІХ–ХХ ст. намагалися в такий спосіб вивести глаголицю з якогось ще більш давнього письма:давньоєврейського,готського,рунічного, грузинського...
Але всі ці трактування були непереконливими. Обриси літер глаголиці такі своєрідні, що схожості між нею та іншими алфавітами немає. Нарешті вчені змушені були визнати, що глаголиця не схожа на жодне інше письмо і винайдена солуньськими братами Кирилом і Мефодієм, як про це свідчить і давній слов’янський список руської редакції «Похвала святим Кирилу та Мефодію».

Немає коментарів:

Дописати коментар